Coronajournaal (9)

Iedere dag schrijft iemand uit onze gemeente een stukje over haar of zijn dag in deze vreemde tijd.

Vandaag Anita Ophoff

Dankbaar(heid) en dienstbaar(heid) in de thuiszorg

Ruim 33 jaar ben ik werkzaam in de zorg! Vanaf december 1999 rijd ik in deze omgeving rond met de auto of de (elektrische) fiets om mensen te verzorgen/verplegen in hun eigen vertrouwde omgeving. Dankbaar werk in een super afwisselend beroep. Als verpleegkundige bij Icare mag ik mijn steentje bijdragen op momenten dat het niet zo lekker gaat met de gezondheid, er ondersteuning nodig is, er verpleegkundige handelingen uitgevoerd moeten worden en ook als er afscheid genomen moet worden van dit leven. Ik ben er voor lichamelijke verzorging, maar zeker ook voor geestelijke begeleiding op kwetsbare momenten in het leven van zowel jongere als oudere cliënten.
Ik werk in een fijn team, we hebben het goed met cliënten en mantelzorgers, we overleggen samen, hebben goede contacten met andere disciplines, we komen in verschillende zorgcentra, we gaan voor kwaliteit en hebben scholingen/workshops en worden regelmatig getoetst om bevoegd en bekwaam te blijven en met veel plezier nemen we stagiaires mee. Hoe interessant is mijn werk!

En dan zijn we in de ban van het Corona-virus...

Onvoorspelbaarheid, onzekerheid, angst (Erik Scherder in het ND van afgelopen maandag) komt om de hoek kijken.
Dit is te merken aan onze cliënten. Er moest een noodplan opgesteld worden: welke dingen worden er nog door de zorg gedaan in het geval er beperkingen opgelegd worden, komt de zorg nog, geen dagbesteding meer, wat gaat de familie/buurt doen, brieven zijn gemaakt en uitgedeeld, materialen (zeeppompje, keukenrol, desinfectans etc.) moesten aangeschaft worden door cliënten of hun mantelzorgers, het kopje koffie/thee mag niet meer bij de cliënt gedronken worden, afstand houden voor zover mogelijk, cliënten bijpraten over de nieuwe maatregelen die bekend gemaakt worden, aanpassingen in de roosters en in de planning, letten op verschijnselen van het virus bij cliënten en hun directe omgeving, handen wassen, wassen, wassen, RIVM voorschriften naleven, informatie op de radio, televisie, computer....en wat als ik ziek word....
Het is VEEL voor mijn overwegend oudere cliënten!

En dan?

Zorgcentra gaan op slot, bezoek mag niet meer komen, ouderen worden verzocht thuis te blijven, niet meer dan 3 personen bij elkaar, geen familiebezoek in je eigen huis meer, geen verjaardagen, geen kerk, beperkt fysiotherapie, geen onnodige ziekenhuisbezoeken, operaties uitgesteld, boodschappen door anderen laten doen...
Wat ben ik blij dat ik nog "gewoon" aan het werk kan blijven en wel heel speciaal dienstbaar kan zijn. Ik wijs ze op middelen als videobellen, Skypen, face-timen, telefoneren, ipad-gebruik, zet de televisie aan, kijk met ze mee naar een online-kerkdienst.
De cliënten zijn zo dankbaar! Vergeet niet dat wij op dit moment de enige persoon zijn die ze in huis persoonlijk spreken. En hoe fijn vinden de cliënten het om dat kaartje te ontvangen, of de tekening van dat buurkindje, een belletje voor een boodschap, een voorjaarsbloemetje.

En hoe het met mij is?

Ik ben gelukkig gezond. Ik kan mijn werk nog met plezier doen, al kost het wel veel energie om alles bij te houden wat er dagelijks vanuit de organisatie komt en uit te voeren. Ik voel me best vermoeid (wie niet!?).
Daarnaast werden we verzocht alle theorie rondom (hand)hygiëne zo snel mogelijk door te nemen en een toets te maken. Maar het lukt!
En naast alle zakelijke dingen is er gelukkig ook de persoonlijke aandacht vanuit de directie (zie foto) en de direct leidinggevende. Zo fijn!
Tussen de bedrijven door probeer ik ook nog aandacht te besteden en lief te zijn voor mijn gezin, mijn ouders, schoonvader en verdere familie, waar het Corona-virus al is binnengeslopen.

Op veel momenten in mijn leven komt Psalm 100 naar boven, mijn houvast en dat wil ik iedereen graag meegeven:

De Heer is God, Hij heeft ons gemaakt en wij zijn van Hem!
De Heer is goed, Zijn liefde duurt eeuwig,
Hij blijft altijd trouw!


Nog meer lezen? Zie Kerk-zijn in het coronatijdperk

Activiteiten

Geen gegevens gevonden

 

Adres

Van Schothorststraat 24
3772 AX  Barneveld
Telefoon: 0342-490239
 

Predikant sectie Zuid

Ds. W.M. Blijdorp heeft het beroep aangenomen

Predikant sectie Noord

Ds. A. Buursema

Tweets @kerkinbarneveld